Contraceptia pentru adolescenti

Pentru noi, parintii, copiii raman pentru totdeauna „bebelusi”. Dar nu trebuie sa uitam ca ei cresc adesea mai repede decat ne gandim. Este, de asemenea, de datoria noastra sa abordam cu ei domeniile care sunt considerate din pacate inca prea des ca fiind „tabu”, cele ale sexualitatii, ale contraceptiei…

Iata cateva explicatii si raspunsuri pe care le puteti da atunci cand soseste timpul si momentul potrivit.

La ce varsta sa le vorbim copiilor despre sexualitate?

Este esential ca „problema” sexualitatii sa fie abordata de voi, parintii. Pentru ca odrasla voastra sa nu porneasca la „vanatoarea de informatii” pe la prietenii sai si pentru a-i vorbi in mod adecvat, iata cateva sfaturi.

La ce varsta sa le vorbim copillor despresexualitate?

Sexualitatea nu mai trebuie sa fie un subject tabu. Ea poate fi abordata din copilarie, cu o readucere aminte in momentul pubertatil. Este esential ca „problema” sexualitatii sa fie abordata de voi, parintii, pentru ca odrasla voastra sa nu porneasca la „vanatoarea de informatii” pe la prietenii sai.

de Ia 12 la 18 ani

Nu este niciodata prea devreme sa vorbim despre sexualitate daca ne alegem cuvintele la nivelul de intelegere al copilului si ii vorbim la modul natural.

Ideal este sa asteptati ca el insusi sa puna intrebari. Fapt care se va intampla inevitabil in momentul nasterii unui copil in familie sau la prieteni.

Putin cate putin it veti face sa inteleaga ca, datorita contraceptiei, a avea un copil este o problema de optiune.

Totusi, ceea ce este Ia indemana in copilarie, nu mai este asa la adolescenta, deoarece copilul vostru risca sa fie jenat de ceea ce el considera adesea drept o incalcare a vietii sale private.

Devine deci necesar, uneori, sa deschideti discutia, fara a o impune daca simtiti o retinere din partea lui. Faceti-I pur si simplu sa inteleaga ca puteti sa ii raspundeti la intrebari sau ca puteti sa ii indicati o adresa unde ar putea sa mearga sa se informeze. Caci, chiar daca trebuie multa rabdare, delicatete si cumpatare, voi trebuie totusi sa ii dati explicatii si sa it informati cu privire la un viitor posibil.

Acest dialog va va permite sa instaurati o relatie de incredere, care ii va da copilului vostru posibilitatea sa va adreseze intrebari atunci cand are indoieli sau necazuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *